Malmö Västra Station

Malmö Västra, i sin nuvarande form, uppfördes 1886 av Ystads Stadsarkitekt Peter Boisen och servade järnvägen mellan Malmö och Ystad.

2012 förvärvade Malmö Stad byggnaden och vi har varit med och förvandlat den från kontorsbyggnad till en restaurang. Hela utsidan har renoverats och återställts till sin forna glans men den största förändringen har dock varit att öppna upp hela bottenvåningen till en planlösning för den nya restaurangens servering. För att göra det behövde byggnadens hjärtvägg rivas, lättare sagt än gjort, men när avväxlingskonstruktionen väl var på plats så fylldes byggnaden med liv igen.

Stinshuset, den mindre byggnaden som ligger intill stationshuset har också genomgått en intressant förvandling. Det många inte vet är att detta hus tidigare legat där Malmö Live ligger idag. Då man ville bevara huset intakt, men inte kunde flytta det i ett stycke, så valde man att plocka ner huset tegelsten för tegelsten. Det byggdes sedan upp igen på denna plats. Ett otroligt arbete som vi fått vara del av. Här lever en del av Malmös historia kvar, i ett kvarter där både det gamla och nya står samlat.

Typ:  Restaurang
Plats: Malmö
Beställare:  Malmö Stad
Roll:  Arkitekt/Konstruktör