Mazetti

Kakelplatta för kakelplatta förvandlade vi den gamla chokladfabriken till ett hus för Kultur, för Malmöbor och i synnerhet för Malmös barn. Arbetet började med inventering, i en ouppvärmd och nedsläckt byggnad. Balanserande på träspänger över de vattentäckta golven i kolkällaren. Långt under marken i kompakt mörker mätte vi med pannlampa och tumstock. Med råttorna som enda sällskap, och en intensiv, söt lukt av choklad.

Byggnaden har sitt ursprung från 1888 då dansken Emil Nissen kom över sundet för att starta chokladfabriken. Företagets tillväxt var stark och blev den ledande chokladtillverkaren i staden med 240 anställda.
Mazetti är italienska för ”det lilla knippet” och kommer från idén att sälja ett knippe av olika produkter, men Mazetti blev mest känt för sin Ögoncacao.

Under mer än två decennier pågick omvandlingen, bit för bit. Sammanlagt gjorde vi över 200 platsbesök. Utanpå byggnaden syns nästan inget men Mazettis ögon blickar alltjämt ut över staden och inuti fostras kull på kull av Malmös framtid i konst och kultur av engagerade pedagoger.

 

Typ:  Kulturhus
Plats: Malmö
Beställare:  Malmö Stad
Roll:  Arkitekt/Konstruktör